Torcik naleśnikowy, bezglutenowy z mleczkiem kokosowym i frużeliną żurawinową. Wersja dietetyczna z małą ilością cukru. Polecam bo są pyszne. Oczywiście cukier można dodać, ja dodałam tylko małą ilość do frużeliny
Ryżowe bezglutenowe naleśniki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Puszkę mleczka kokosowego wkładam na noc do lodówki. Nie wstrząsam jej, po otwarciu zbieram łyżką gęste mleczko i odkładam. Posłuży jako nadzienie. Wodę wykorzystam do ciasta naleśnikowego. Mąkę, jaja, wodę kokosową, sól, oliwę miksuję na gładkie ciasto. Wstawiam na 30 minut do lodówki.
2.Naleśniki rożnej wielkości smażę na patelni z małą ilością oliwy. Ananasa obieram, i kroję na kawałki. Największy naleśnik smaruję mleczkiem kokosowym, układam kawałki ananasa, następny naleśnik smaruje i tak do wyczerpania.
3.Żurawinę przekładam do rondelka, dodaję cukier , wlewam połowę wody i na wolnym ogniu duszę do miękkości. Mąkę ziemniaczana rozrabiam w pozostałej ilości wody i dodaję do żurawiny. Chwilę jeszcze gotuję do zgęstnienia. Torcik polewam frużeliną.
Komentarze