Ryżowe kuleczki z koperkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chrupiące kuleczki ryżowe ze świeżym koperkiem są świetnym dodatkiem do mięsa lub sałaty. Podawane samodzielnie są smaczną przegryzką, a w duecie z piwem umilą wieczór każdemu miłośnikowi piłki nożnej

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA RYżOWA:
    - bulion warzywny: 1 litr
    - ryż do risotto: 250 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - białe wytrawne wino: 100 mililitrów
    - cebula: 1 sztuka
    - parmezan lub grana padano: 50 gramów
    - jaja: 3 sztuki
    - koperek zielony (świeży lub mrożony): 2 łyżki
    DO OBTOCZENIA:
    - jaja: 2 sztuki
    - mąka: 3 łyżki
    - bułka tarta: 5 łyżek
    DO SMAżENIA:
    - olej: 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Przystawki

Ryżowe kuleczki z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę, smażymy aż zmięknie, dorzucamy ryż i smażymy do momentu aż stanie się szklisty, następnie wlewamy wino, a kiedy zostanie wchłonięte, zaczynamy dolewać porcjami bulion pamiętając, że przed dolaniem kolejnej porcji, poprzednia musi zostać wchłonięta przez ryż. Po okołó 25 minutach ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany, a całość nie powinna być rzadka, lecz zwarta. Dodajemy starty ser oraz koperek, mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Do zimnej masy ryżowej dodajemy 3 jaja i wyrabiamy całość dłonią, jak masę na kotlety mielone. Następnie formujemy w dłoniach kulkli wielkośćo durzego orzecha włoskiego, które obtaczamy w mące, jaku i bułce tartej.
    Rozgrzewamy olej i smażymy panierowane luki ryżowe na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe lub przestudzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować