Chrupiące kuleczki ryżowe ze świeżym koperkiem są świetnym dodatkiem do mięsa lub sałaty. Podawane samodzielnie są smaczną przegryzką, a w duecie z piwem umilą wieczór każdemu miłośnikowi piłki nożnej
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
MASA RYżOWA:
- bulion warzywny: 1 litr
- ryż do risotto: 250 gramów
- masło: 2 łyżki
- białe wytrawne wino: 100 mililitrów
- cebula: 1 sztuka
- parmezan lub grana padano: 50 gramów
- jaja: 3 sztuki
- koperek zielony (świeży lub mrożony): 2 łyżki
DO OBTOCZENIA:
- jaja: 2 sztuki
- mąka: 3 łyżki
- bułka tarta: 5 łyżek
DO SMAżENIA:
- olej: 1 litr
Ryżowe kuleczki z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę, smażymy aż zmięknie, dorzucamy ryż i smażymy do momentu aż stanie się szklisty, następnie wlewamy wino, a kiedy zostanie wchłonięte, zaczynamy dolewać porcjami bulion pamiętając, że przed dolaniem kolejnej porcji, poprzednia musi zostać wchłonięta przez ryż. Po okołó 25 minutach ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany, a całość nie powinna być rzadka, lecz zwarta. Dodajemy starty ser oraz koperek, mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
2.Do zimnej masy ryżowej dodajemy 3 jaja i wyrabiamy całość dłonią, jak masę na kotlety mielone. Następnie formujemy w dłoniach kulkli wielkośćo durzego orzecha włoskiego, które obtaczamy w mące, jaku i bułce tartej.
Rozgrzewamy olej i smażymy panierowane luki ryżowe na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe lub przestudzone.
Komentarze