Ryżowe naleśniki wegańskie

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Niedawno usłyszałam, że nie da się zrobić naleśników bez mąki pszennej. „Jakim cudem? Nie da się i już”. Dzisiejszy wpis powstał aby udowodnić, że wszystko się da jak się chce. Naleśniki nie tylko bezglutenowe, ale w dodatku wegańskie, dla miłośników zdrowej słodyczy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:

    100 g mąki ryżowej
    80 g mąki jaglanej
    50 g skrobi ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    20 ml oliwy
    400 ml mleka roślinnego

    Składniki na sos:

    3 pomarańcze
    1 łyżka masła – w wersji wegańskiej masło zastąp margaryną lub łyżką wody
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    3 płaskie łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Sosy

Ryżowe naleśniki wegańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy, wsypujemy do mleka ciągle mieszając do dobrego połączenia się składników.
  • 2. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
  • 3. Naleśniki ściągamy z patelni bardzo delikatnie – są kruche. Jeżeli chcesz, aby naleśniki miały konsystencję bardziej elastyczną wystarczy, że przykryjesz je na chwilkę ściereczką.
  • 4. W międzyczasie małym garnku możesz zrobić sos pomarańczowy:

    Rozpuść łyżkę masła, wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia i uzyskania złotawego koloru.
  • 5. Do skarmelizowanego cukru wlej sok z pomarańczy oraz pomarańczową skórkę. Mieszaj do dobrego połączenia składników oraz lekkiego odparowania nadmiaru wody.

Porady

Naleśniki podawaj obficie polane sosem pomarańczowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować