Rzeszowiak

4.99 (162 ocen)

Przepis na to pyszne ciasto mam od teściowej, krem troszkę zmieniłam po swojemu.

Składniki:

  • Biszkopt z białek :
    7 białek (jajka L)
    20 dag cukru
    10 dag mąki ziemniaczanej
    5 dag mąki pszennej tortowej
    1 łyżka octu
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka mielonej kawy

    Biszkopt :
    4 jajka (L)
    4 kopiaste łyżki cukru
    4 kopiaste łyżki mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem :
    7 żółtek
    1 szklanka mleka
    1 cukier waniliowy
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej (lekko zaokrąglone)
    1 margaryna lub masło 250 g
    sok z połowy cytryny
    opcjonalnie odrobina rumu lub aromatu rumowego

    Polewa :
    pół kostki margaryny
    3 kopiaste łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.99 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Jajko

Rzeszowiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rzeszowiak-przygotowanie 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gęsta a cukier się rozpuści. Do bezy dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Wykładamy kupkami na blaszkę 24x35, posypujemy kawą.
  • 2. Ubijamy klasyczny biszkopt z 4 jajek i wykładamy na biały.
    Pieczemy w 175*C ok. pół godziny, studzimy.
  • 3. Krem :
    Żółtka mieszamy z połową mleka i mąką ziemniaczaną.
    Resztę mleka podgrzewamy z cukrem, gdy jest już dość ciepłe dodajemy żółtka i energicznie mieszamy, Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając (można to robić trzepaczką) aż masa zgęstnieje. Studzimy.
    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masę żółtkową. Na koniec dodajemy sok z cytryny i rum opcjonalnie.
  • 4. Biszkopt przecinamy na dwa blaty, przekładamy kremem.
    Wierzch polewamy polewą.
  • 5. Polewa :
    Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu, wyłączamy palnik.
    Dodajemy cukier puder, mieszamy, następnie dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy, polewamy ciasto.

Porady

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce, wtedy warstwy biszkoptu ładnie odmiękną. Dla osób które nie mają wagi podaję dla białego biszkoptu miary szklanką o pojemności 250 ml : cukier- niepełna szklanka mąka ziemniaczana- troszkę więcej niż połowa szklanki mąka pszenna- ćwierć szklanki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cukier Jajka Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować