Jestem studentką edukacji wczesnoszkolnej w Krośnie. Lubię gotować, a teraz, w czasiestudiów, moje hobby bardzo mi się przydaje. Scaloppine to doskonała potrawa na rodzinny obiad.
40 min
Składniki:
● 30 dag schabu bez kości
● papryka konserwowa
● 6 plasterków szynki
● 6 plasterków żółtego sera
● śmietana 30-proc.
● 1 szkl. bulionu
● 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
● sól, pieprz
● olej do smażenia
● natka do dekoracji
Panierka:
● mąka
● jajko
● bułka tarta
Scaloppine alla eva - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy
i kroimy w 3 plastry. Rozbijamy tłuczkiem przez woreczek foliowy.
Oprószamy pieprzem
i solą, a następnie panierujemy
w mące, rozkłóconym jajku
i bułce. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy kotlety na
złoty kolor z obu stron.
2.Kotlety przekładamy do głębokiego
naczynia i układamy
na nich pokrojoną paprykę
i po dwa plastry szynki i sera.
3.Podlewamy bulionem, dodajemy
przecier, wlewamy
śmietanę. Dusimy na małym
ogniu pod przykryciem, delikatnie
mieszając, aż ser się
roztopi, a sos zgęstnieje. Dekorujemy
posiekaną natką.
Komentarze