Schab w ciemnym piwie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Słodko - wytrawny dodatek do świątecznych kanapek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    1,5 kg schabu bez kości
    1 główka czosnku
    1 laska cynamonu
    2 gwiazdki anyżku
    5 goździków
    1 piwo typu porter
    1 litr bulionu
    2 jabłka
    30 g soli peklującej

    Glazura:

    1 żółtko
    100 g orzechów włoskich
    kilka suszonych moreli i śliwek
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w ciemnym piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dokładnie myjemy, wycinamy tłuste błonki i nacieramy solą peklującą ze wszystkich stron. Wkładamy do kamionkowego naczynia na cztery dni. Każdego dnia odlewamy wodę i osuszamy naczynie papierowym ręcznikiem.

    Po zapeklowaniu wkładamy mięso do garnka, zalewamy piwem, dodajemy pokrojone jabłka, czosnek, przyprawy korzenne i uzupełniamy taką ilością bulionu by cały płyn ładnie zakrył mięso.

    Gotujemy przez półtorej godziny, następnie wyciągamy i studzimy.

    Orzechy lekko rozbijamy, owoce kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z żółtkiem. Przygotowaną glazurą smarujemy wierzch szynki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez piętnaście minut.

    Podajemy z kwaśną żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Schab w piwie

To może cię zainteresować