Schab w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłucz , zagotuj 2 lity wody osolonej.
Do wrzątku włóż mięso na 3 minuty.
Wyjmij mięso i długim nożem rozetnij go tak by powstała głęboka kieszeń.
Do kieszeni w schabie wkładaj suszone morele.
Na koniec otwór spiąć wykałaczkami.
2.Schab ułożyć w wysmarowanej blasze i posmarować schab olejem.
Wstaw o piekarnika nagrzanego w temp.180 stop.
Piec schab około 1 godz i 20 minut
3.Mięso ostudź i pokrój w plastry.
Żelatynę namocz w 2 łyżach gotowanej zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do gorącego wywaru mieszając.
Następnie wywar ostudź.
Plastry schabu ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować pietruszką i winogronami.
Komentarze