Schab upieczony w soli wcale nie jest za słony. Jest soczysty i mięciutki. Dzięki temu, że sól mocno przyciska do mięsa przyprawy jest on też bardziej aromatyczny.
1 godz. 10 min
Składniki:
- 1 kg schabu
-1,5 kg soli
- 2 białka
- 5 ząbków czosnku
- 1 mała cebula
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren angielskich
- 10 ziaren kolorowego pieprzu
- mała gałązka rozmarynu
- mała gałązka tymianku
- 3 gałązki majeranku
Schab z "groty solnej" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi. Ziarenka pieprzu i ziela angielskiego rozetrzeć w moździerzu lub rozgnieść trzonkiem noża, posypać schab. Na wierzchy ułożyć gałązki ziół. (można je zastąpić suszonymi).
2.Białka ubić, wymieszać w misce z solą. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Ok.1/3 soli wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na soli ułożyć schab i oblepić go pozostałą solą (dość szczelnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 1 godzinę. Po wystudzeniu, rozbić skorupkę i wyjąć schab.
Komentarze