Schab z "groty solnej"

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Schab upieczony w soli wcale nie jest za słony. Jest soczysty i mięciutki. Dzięki temu, że sól mocno przyciska do mięsa przyprawy jest on też bardziej aromatyczny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1 kg schabu
    -1,5 kg soli
    - 2 białka
    - 5 ząbków czosnku
    - 1 mała cebula
    - 4 liście laurowe
    - 5 ziaren angielskich
    - 10 ziaren kolorowego pieprzu
    - mała gałązka rozmarynu
    - mała gałązka tymianku
    - 3 gałązki majeranku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z "groty solnej" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi. Ziarenka pieprzu i ziela angielskiego rozetrzeć w moździerzu lub rozgnieść trzonkiem noża, posypać schab. Na wierzchy ułożyć gałązki ziół. (można je zastąpić suszonymi).
  • 2. Białka ubić, wymieszać w misce z solą. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Ok.1/3 soli wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na soli ułożyć schab i oblepić go pozostałą solą (dość szczelnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 1 godzinę. Po wystudzeniu, rozbić skorupkę i wyjąć schab.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować