Pieczeń ze schabu przygotowana w ten sposób podbiła nasze podniebienia – jest niezwykle soczysta i aromatyczna.
2 godz.
Składniki:
1 kg schabu bez kości,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki majeranku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
2/3 łyżeczki pieprzu,
2 łyżeczki soli,
3 – 4 kulki ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
3 łyżki oliwy lub oleju
Na sos:
35 dag niezbyt dojrzałych winogron,
½ szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych,
½ łyżeczki suszonego estragonu,
½ łyżeczki suszonej bazylii,
½ szklanki przegotowanej wody,
sól i cukier do smaku,
1 łyżka mąki,
3 łyżki wody
Schab w gruzińskim sosie winogronowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować przyprawy do natarcia mięsa – do miseczki wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe przyprawy - wymieszać. Natrzeć sztukę mięsa i odstawić ją na kilka godzin do lodówki.
Przygotować sos. Winogrona umyć, osuszyć, poodrywać z gron (kilka owoców odłożyć). Rozdrobnić blenderem i odcisnąć sok. Do soku dodać wodę, orzechy, zioła i zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Schab wyjąć z lodówki, przełożyć do żaroodpornego naczynia i dokładnie polać przygotowanym sosem ( na wierzchu schabu nakładamy warstwę orzechów).
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 1 godziny i 15 minut pod przykryciem z folii. Po tym czasie zdjąć folię i nałożyć na wierzch schabu kilka przekrojonych na pół winogron. Piec jeszcze około 15 minut, uważając, aby orzechy i winogrona na schabie nie przypaliły się.
Mięso wyjąć z naczynia, a sos zagęścić mąką starannie rozrobioną w wodzie.
Komentarze