Tosty z kotletami schabowymi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny tost mięsny z dodatkami pieczony w piekarniku, świetny na obiad,kolację lub przystawkę.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe bez kości
    duża cebula
    pomidor
    8 plastrów żółtego sera
    8 kromek pieczywa tostowego
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    łyżka suszonych i mielonych przypraw:
    bazylia,oregano,pieprz ziołowy,słodka i ostra papryka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżki oliwy
    olej lub smalec do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tosty z kotletami schabowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety schabowe umyć,osuszyć na papierowym ręczniku,rozbić,panierować w mieszance mąki pszennej i kukurydzianej.
    Usmażyć powoli na rumiano na oleju lub smalcu.
  • 2. Tosty opiec na złoto,odstawić.Cebulę obrać i pokroić w piórka,sparzyć wrzątkiem,pomidora pokroić w plastry.
    Jaja ubić ze śmietaną,doprawić solą i połowa mieszanki.
  • 3. Dno podłużnego naczynia żaroodpornego posmarować oliwą,wlać około 1/4 jajek ze śmietaną,ułożyć w naczyniu 4 opieczone kromki chleba tostowego na każdej kłaść plaster sera,usmażony schab,trochę cebuli,plaster pomidora-osolić,posypać szczyptą mieszanki przypraw,położyć drugi plaster sera,przykryć chlebem tostowym,zalać resztą mieszanki jajek ze śmietaną.
    Zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
    Przed podaniem można udekorować listkami bazylii.

Porady

Podawać z surówką z białej lub kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować