schab w soli

4.49 (160 ocen)

  • 2 godz.

To już chyba będzie 2 rok, gdy nie kupuję wędlin w sklepie. Po prostu robię je sama. A prawda jest taka, że nic nie zastąpi tych zrobionych we własnej kuchni :)Może mięso po upieczeniu nie należy do najwilgotniejszych, ale jego smak jest powalający.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg schabu
    5 ząbków czosnku
    1/2 słoika musztary dijon
    opakowanie ziół prowansalskich
    1/2 kg soli
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Wędliny

Schab w soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy. Cienkim widelcem nakłuwamy mięso od góry i od spodu. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.
  • 2. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami w kolejności: czosnek - musztarda - zioła, a następnie zawijamy w rękaw do pieczenia i chowamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  • image-15wsrtp 3. Na dużą blachę wysypujemy 1/2 kg soli. Spód rękawa w którym znajduje się mięso odcinamy. Schab układamy na soli (musimy zadbać o to, aby folia z reszty mięsa się nie zsunęła, inaczej podczas pieczenia może nam się trochę przypalić).
  • 4. Schab pieczemy 2 godz. w 180*C. Na ostatnie 10 minut pieczenia ściągamy folię.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/01/schab-w-soli.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować