Schab w sosie barbecue

4.47 (168 ocen)

Sos barbecue jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypiekanych przekąsek a także do mięs. W efekcie końcowym uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Pierwszy raz zapiekałam go z mięsem, efekt końcowy rewelacyjny.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    3 cebule
    7 łyżek cukru
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    100ml sosu sojowego
    odrobina pieprzu
    2 łyżeczki ostrej musztardy
    200ml łagodnego keczupu
Wystaw ocenę:

4.47 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu dość cienko rozbijamy. Każdy plaster przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w cienkie plastry.
  • 2. Do garnka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka sekund. Po tym czasie wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. Studzimy.
  • 3. W misce umieszczamy schab, cebulę i sos. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy tak by każdy kawałek schabu i cebuli pokryty był sosem.
  • 4. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować