Schab w sosie brokułowym

4.49 (182 ocen)

  • 45 min

Mięso miękkie, soczyste w smacznym sosie brokułowym

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
    1 średni brokuł
    400 g śmietany (dałam 18%)
    1 ząbek czosnku
    100 g sera mozzarella
    1 żółtko
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Schab w sosie brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić na kotlety o grubości 1 cm i lekko je rozbić tak na 0,5 cm grubości.
    Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na patelni z dwóch stron na lekko rumiany kolor.
    Brokuła ugotować na półtwardo w posolonej wodzie.
    Odcedzić go na sicie i posiekać drobno nożem.
    Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, słodką papryką, żółtkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    Dodać posiekanego brokuła i wymieszać.
    W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone mięso, polać sosem z brokułem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20-25 minut, a następnie posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni po bokach zapiekanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować