Schab w sosie cygańskim

4.89 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób

Pyszne mięso z warzywami połączone z aromatycznym sosem cygańskim - Pomysł na wystawny obiad

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 kg schab bez kości,
    4 jajka,
    bułka tarta do panierowania,
    sos cygański 400ml (np. Develey),
    3 papryki czerwone,
    1/2 kg pieczarek,
    1/2 kg cebuli,
    ananas w puszce,
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.89 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie cygańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab w sosie cygańskim 1. Schab dzielimy na mniejsze kotlety, każdy z nich rozbijamy tłuczkiem. Jajka rozkłócamy z solą i pieprzem. Mięso maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Schab w sosie cygańskim 2. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  • Schab w sosie cygańskim 3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ananasa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki.
  • Schab w sosie cygańskim 4. Dusimy razem około 5 minut. Kolejno dorzucamy paprykę i dusimy jeszcze 15 minut.
  • Schab w sosie cygańskim 5. Następnie dodajemy ananasa i sos cygański i dokładnie mieszamy.
  • Schab w sosie cygańskim 6. Całość dusimy około 15 minut i doprawiamy do smaku.
  • Schab w sosie cygańskim 7. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsa. Wykładamy na nią warstwę z sosem i postępujemy tak aż do skończenia składników. Naczynie żaroodporne zamykamy. Ostatnia warstwę powinny stanowić warzywa.
  • Schab w sosie cygańskim 8. Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę i 20-25 minut. Polecam kroić mięso jak ciasto, wówczas świetnie widać utworzone warstwy. Potrawa zaspokoi głód kilka osób więc polecam ją szczególnie na większe rodzinne obiady. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Notka redakcyjna

PPWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować