Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym

4.49 (169 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Schab w sosie pełnym aromatu z dodatkiem cebuli jest u mnie częstym gościem na niedzielnym rodzinnym obiedzie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - schab bez kości pokrojony na kawałki
    - 2 duże cebule
    - łyżka masła
    - kilka listków laurowych
    - kilka ziarenek ziela angielskiego
    - przyprawa uniwersalna typu "kucharek"
    - łyżeczka majeranku
    - łyżka oleju
    - 0.5 litra bulionu warzywny
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone mięso przesmażyć na oleju w garnku w którym będziemy gotować sos. Następnie zalać mieso bulionem. Gdy bulion z mięsem się zagotuje dodać przyprawę uniwersalną, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe. Na patelni rozpuścić masło, a następnie zeszklić na niej cebulę pokrojoną w piórka. Dodać do sosu. Dusić pod przykryciem przez około 2 godziny, a następnie zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Sos można podawać z ziemniakami, kaszą, kopytkami lub kluskami śląskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować