SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM

4.5 (151 ocen)

co tu dużo mówić... pyszne

Składniki:

  • 1/2 kg schabu
    mąka do obtoczenia
    25 dag pieczarek
    ok. 1/2 szkl. słodkiej śmietany
    1/2 cebuli
    1/2 l wody
    kostka mięsna
    sól, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, jarzynka, przyprawa do mięsa wieprzowego
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Schab w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w ok. 1 cm plastry, robić delikatnie tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron, posypać przyprawą do mięsa wieprzowego i papryką, odstawić na 20 min. Schab obtoczyć w mące. W dużym rondlu podsmażyć mięso na oleju z obu stron do zrumienienia. Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulkę, dodać pieczarki, posypać jarzynką. Gdy pieczarki się podsmażą dodajemy do mięsa, podlewamy gorącą wodą, dodajemy kostkę i dusimy ok. 30 min. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę rozrobioną z ciepłym sosem, przyprawiamy. Podajemy z ziemniaczkami i ogórkami kiszonymi.

Porady

zamiast schabu można użyć karkówki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować