1/2 kg schabu
mąka do obtoczenia
25 dag pieczarek
ok. 1/2 szkl. słodkiej śmietany
1/2 cebuli
1/2 l wody
kostka mięsna
sól, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, jarzynka, przyprawa do mięsa wieprzowego
Schab w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić w ok. 1 cm plastry, robić delikatnie tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron, posypać przyprawą do mięsa wieprzowego i papryką, odstawić na 20 min. Schab obtoczyć w mące. W dużym rondlu podsmażyć mięso na oleju z obu stron do zrumienienia. Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulkę, dodać pieczarki, posypać jarzynką. Gdy pieczarki się podsmażą dodajemy do mięsa, podlewamy gorącą wodą, dodajemy kostkę i dusimy ok. 30 min. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę rozrobioną z ciepłym sosem, przyprawiamy. Podajemy z ziemniaczkami i ogórkami kiszonymi.
Komentarze