5 plastrów schabu bez kości,
500 g pieczarek,
cebula,
2-3 szklanki wody lub bulionu,
ok. 200-250 ml śmietanki 18%,
kilka łyżek startego sera np. parmezanu,
sól, pieprz, tymianek
Schab w sosie pieczarkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab przesmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do głębokiego rondla, zalać bulionem, ale tak, aby tylko przykrywał mięso (resztę bulionu należy później wlewać stopniowo, gdyby płyn wyparował w procesie duszenia), dusić około 40 minut. Na patelni po schabie przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, aż do wyparowania płynu. Gotowy schab na chwilę wyciągnąć, do rondla wlać śmietankę, wsypać ser, wrzucić pieczarki, mieszać aż zgęstnieje (warto zagęścić łyżką mąki rozmieszanej ze śmietanką). Na koniec włożyć mięso, chwilkę razem poddusić,posypać natką pietruszki i podawać.
Komentarze