Schab węgierski pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć. Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Schab powinien być cały zanurzony, przykryć naczynie i włożyć na 5 dni do lodówki. Raz dziennie odwrócić schab w zalewie. Po tym czasie schab wyjąć i włożyć do siatki wędliniarskiej. Olej wymieszać z papryką natrzeć cały schab. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w piekarniku nagrzanym na 100 stopni 90 minut i w trakcie pieczenia nie odwracać. Wyłączyć piekarnik i pozostawić schab do całkowitego wystygnięcia piekarnika. Zdjąć siatkę z schabu i włożyć przed konsumpcją na parę godzin do lodówki. Najlepiej piec wieczorem i zostawić na całą noc.
Komentarze