Schab z mandarynkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sezon na mandarynki w pełni , a ze schabem komponuje się pięknie. Próbujcie! Coś na święta i na Nowy Rok...bo my pędzimy...

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g schabu
    3 mandarynki
    2 łyżki miodu
    2 kieliszki wytrawnego wina
    sok z cytryny
    1 łyżka oliwy
    3 łyżki płatków migdałowych
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz świeżo zmielony

Schab z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plastry. Mięso oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na pół godziny. Rozgrzałem na patelni oliwę, obsmażyłem mięso. Dodałem wino, miód i dusiłem pod przykryciem około 10 minut.
    Mandarynki po umyciu sparzyłem, pokroiłem w plastry. Włożyłem do mięsa, dusiłem razem dalej około 3 minuty. Z sosu wyjąłem mięso i mandarynki, ułożyłem je na ogrzanym półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z odrobiną wody, wlałem do sosu i gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem go solą i pieprzem. N a suchej patelni zrumieniłem płatki migdałowe. Polałem sosem mięso i posypałem płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy