Mięso jest kruche, a marchewka i chrzan nadają daniu ciekawego słodko-ostrego posmaku.
50 min
Składniki:
ok. 500 g schabu ( 6 plastrów)
2 duże marchewki
1 pietruszka
1 średniej wielkości cebula
1 kopiata łyżka tartego chrzanu
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany 12%
ok. 300 ml wody
mąka do obsypania mięsa
sól, pieprz
przyprawa uniwersalna
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
suszony koperek
oliwa
Schab z marchewką w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
2.W czasie smażenia cebuli, przygotowujemy mięso. Umyty schab kroimy w centymetrowej grubości plastry, lekko je rozbijamy, z obu stron doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką.
3.Na patelni ze zeszkloną cebulą smażymy z dwóch stron oprószone mąką kotlety. Dodajemy pokrojone w plastry marchewkę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso zalewamy wodą w taki sposób,aby było całkowicie nią przykryte. Trzymamy na ogniu pod przykryciem ok. 20-30 minut, aż część wody odparuje, a mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia całość posypujemy przyprawa uniwersalna.
4.W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem i odrobiną wody. Całość wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Sos jeśli jest za rzadki, trzymamy na ogniu do momentu redukcji płynów.
Przed podaniem mięso delikatnie oprószamy suszonym koperkiem.
Porady
Do warzyw oprócz marchewki i pietruszki można dodać pokrojonego w półplasterki pora.
Komentarze