Schab z marchewką w sosie chrzanowym

4.5 (198 ocen)

  • 50 min

Mięso jest kruche, a marchewka i chrzan nadają daniu ciekawego słodko-ostrego posmaku.

  • 50 min

Składniki:

  • ok. 500 g schabu ( 6 plastrów)
    2 duże marchewki
    1 pietruszka
    1 średniej wielkości cebula
    1 kopiata łyżka tartego chrzanu
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka śmietany 12%
    ok. 300 ml wody
    mąka do obsypania mięsa
    sól, pieprz
    przyprawa uniwersalna
    1 liść laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    suszony koperek
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z marchewką w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • 2. W czasie smażenia cebuli, przygotowujemy mięso. Umyty schab kroimy w centymetrowej grubości plastry, lekko je rozbijamy, z obu stron doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką.
  • 3. Na patelni ze zeszkloną cebulą smażymy z dwóch stron oprószone mąką kotlety. Dodajemy pokrojone w plastry marchewkę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso zalewamy wodą w taki sposób,aby było całkowicie nią przykryte. Trzymamy na ogniu pod przykryciem ok. 20-30 minut, aż część wody odparuje, a mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia całość posypujemy przyprawa uniwersalna.
  • 4. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem i odrobiną wody. Całość wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Sos jeśli jest za rzadki, trzymamy na ogniu do momentu redukcji płynów.
    Przed podaniem mięso delikatnie oprószamy suszonym koperkiem.

Porady

Do warzyw oprócz marchewki i pietruszki można dodać pokrojonego w półplasterki pora.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować