Schab z marchewką i groszkiem

4.5 (159 ocen)

Prosty ale jaki smaczny obiad. Kruchy schab, warzywa w sosie koperkowym, a do tego biała kasza gryczana. Lekko, prosto i pysznie

Składniki:


  • 500 g schabu
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    400 g marchewki z groszkiem
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki pszennej
    Sól i pieprz biały
    1 łyżeczka koperku suszonego
    50 g śmietany 30%
    200 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos koperkowy

Schab z marchewką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Schab umyć, pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić na patelnię z łyżką oleju i obsmażyć. Zalać wodą lekko ponad powierzchnię mięsa. Dodać listek i ziele i dusić pod przykryciem 20 minut.

    Po tym czasie dodać marchewkę z groszkiem. Lekko posolić. Dusić dalej, do miękkości mięsa i warzyw.

    Następnie przygotować zasmażkę. Na rozgrzane masło wsypać mąkę i zasmażyć. Przełożyć do rondla z mięsem. Zagotować. Dodać śmietankę, koperek (można użyć świeżego lub mrożonego) i doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Porcje kaszy uformować przy pomocy obręczy. Nałożyć porcje sosu i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Kasza Marchewka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować