Schab z marchwią

0 (0 ocen)

To pyszna propozycja połączenia schabu i marchwi. Efekt tak wizualny, jak i smakowy zachwyca. Pieczeń oczywiście polecam na uroczysty, świąteczny, bądź też niedzielny obiadek.

Składniki:

  • Składniki :
    • 1,3 kg schabu,
    • 3 marchewki,
    • 1 cebula,
    • 3 łyżki startego sera żółtego,
    • 1 łyżka sera białego,
    • 1 łyżeczka kurkumy,
    • 1 jajko,
    • Olej rzepakowy,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Sól do smaku,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 0,5 szklanki wina czerwonego,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z marchwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacinanie 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy wzdłuż, wykonując 3 nacięcia.
  • przygotowanie farszu 2. Zarówno nacięcia jak i wierzch mięsa oprószamy przyprawami i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowe odstawiamy do chłodu, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Do szklistej dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach. Całość podlewamy około ¼ szklanki wody i delikatnie podgrzewamy około 2-4 minuty. W trakcie podgrzewania nadzienie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy kurkumę. Półmiękką marchew zdejmujemy z ognia i studzimy. Do przestudzonej dodajemy jajko, biały oraz żółty ser. Całość mieszamy.
  • napełnienie i przewiązanie nicią 3. Tak przygotowanym farszem napełniamy wykonane nacięcia w mięsie. Pieczeń dokładnie owijamy dratwą. Gotową nacieramy olejem rzepakowym, przekładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy winem i szczelnie zamykamy.
    Mięsko pieczemy około 1,5 godziny w 190°C. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować