To pyszna propozycja połączenia schabu i marchwi. Efekt tak wizualny, jak i smakowy zachwyca. Pieczeń oczywiście polecam na uroczysty, świąteczny, bądź też niedzielny obiadek.
Schab z marchwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy wzdłuż, wykonując 3 nacięcia.
2.Zarówno nacięcia jak i wierzch mięsa oprószamy przyprawami i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowe odstawiamy do chłodu, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Do szklistej dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach. Całość podlewamy około ¼ szklanki wody i delikatnie podgrzewamy około 2-4 minuty. W trakcie podgrzewania nadzienie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy kurkumę. Półmiękką marchew zdejmujemy z ognia i studzimy. Do przestudzonej dodajemy jajko, biały oraz żółty ser. Całość mieszamy.
3.Tak przygotowanym farszem napełniamy wykonane nacięcia w mięsie. Pieczeń dokładnie owijamy dratwą. Gotową nacieramy olejem rzepakowym, przekładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy winem i szczelnie zamykamy.
Mięsko pieczemy około 1,5 godziny w 190°C. Gotowe.
Komentarze