Schab z fasolką w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę oczyszczamy, myjemy, odcinamy końce, dłuższe strączki przecinamy na pół, krótsze pozostawiamy w całości. Fasolkę obgotowujemy przez 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Odcedzamy.
2.Mięso dzielimy na plastry, które rozbijamy, a następnie kroimy w paseczki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy razem do zeszklenia cebuli. Dodajemy fasolkę, podlewamy łyżką wody i dusimy pod przykryciem 10 minut.
3.Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa z fasolką i dusimy 5 minut.
4.Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Paprykę słodką kroimy w paseczki, a chili drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Papryki i czosnek dodajemy do potrawy, dusimy pod przykryciem 5-10 minut. Przyprawiamy solą do smaku, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy i podajemy.
Porady
Schab z fasolką można podać z dodatkiem ziemniaków lub ryżu, albo jako samodzielne danie.
Komentarze