Bardzo lubię łączyć gruszkę z wytrawnymi potrawami. I tak towarzyszyła ona już przeróżnym sałatkom i śledziom. Przyszła kolej również na schab, który zapieczony z gruszką i serem jest prawdziwym smakowym rarytasem.
Schab z gruszką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy plaster schabu cienko rozbijamy, przekrawamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy niewielką ilością oleju z dwóch stron.
2.Z gruszek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w sporej wielkości kostkę. Ser ścieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z gruszką. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
3.Schab układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy plaster schabu wykładamy gruszkę z serem. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze