Pyszny schab na słodko w towarzystwie aromatycznych , korzennych przypraw
Składniki:
1,3 kg schabu wieprzowego bez kości
- 2 jabłka kwaskowate, średniej wielkości
- 2 łyżki sosu worchester ( do kupienia w necie)
- 2 łyżki oliwy
- 3 duże gwiazdki anyżu
- 1 łyżka cynamonu
- ew. trochę soli i pieprzu
- sok z cytryny
Schab z jabłkami z cynamonem i anyżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy , osuszamy. Jabłka myjemy ( nie obieramy) i wydrążamy gniazda nasienne. Anyż rozdrabniamy w moździerzu. Nacieramy schab oliwą, sosem worchester, polewamy sokiem z cytryny i nacieramy anyżem. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) do lodówki. Po tym czasie kroimy mięso jak na plastry ale nie do końca. Musimy stworzyć głebokie nacięcia. Jabłka kroimy w plastry - nie za cienkie ani za grube. Wkładamy jabłka w miejsca nacięć. Zawiązujemy mięso sznurkiem posypujemy cynamonem i obsmażamy na bardzo gorącym tłuszczu z każdej strony.
Te jabłka , które nam pozostały po nadzianiu mięsa układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie układamy obsmażone mięso . Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 180C ( piekarnik góra doł) godzinę i 15 min. po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze skórkę.
Komentarze