Schab z jabłkami z cynamonem i anyżem

0 (0 ocen)

Pyszny schab na słodko w towarzystwie aromatycznych , korzennych przypraw

Składniki:

  • 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości
    - 2 jabłka kwaskowate, średniej wielkości
    - 2 łyżki sosu worchester ( do kupienia w necie)
    - 2 łyżki oliwy
    - 3 duże gwiazdki anyżu
    - 1 łyżka cynamonu
    - ew. trochę soli i pieprzu
    - sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z jabłkami z cynamonem i anyżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy , osuszamy. Jabłka myjemy ( nie obieramy) i wydrążamy gniazda nasienne. Anyż rozdrabniamy w moździerzu. Nacieramy schab oliwą, sosem worchester, polewamy sokiem z cytryny i nacieramy anyżem. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) do lodówki. Po tym czasie kroimy mięso jak na plastry ale nie do końca. Musimy stworzyć głebokie nacięcia. Jabłka kroimy w plastry - nie za cienkie ani za grube. Wkładamy jabłka w miejsca nacięć. Zawiązujemy mięso sznurkiem posypujemy cynamonem i obsmażamy na bardzo gorącym tłuszczu z każdej strony.
    Te jabłka , które nam pozostały po nadzianiu mięsa układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie układamy obsmażone mięso . Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 180C ( piekarnik góra doł) godzinę i 15 min. po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze skórkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anyż Cynamon Jabłka Przyprawy Schab Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować