Schab z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Danie polecam nie tylko jako poczęstunek ekstra,ale także na wszelkie rodzinne spotkania

  • 2 godz.

Składniki:

  • ● 1,6 kg schabu bez kości
    ● 2 ząbki czosnku
    ● sól
    Farsz: 30 dag pieczarek
    ● 20 dag mięsa wieprzowego bez kości
    ● 5 dag masła
    ● 7 dag łuskanych orzechów włoskich
    ● 7 dag startego chrzanu
    ● jajko
    ● 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    ● sól
    ● pieprz
    Oraz: 5 dag mąki
    ● smalec

Schab z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab nacieramy czosnkiem
    roztartym z solą, przykrywamy
    i wstawiamy na noc do lodówki
  • 2. Pokrojone pieczarki smażymy
    na maśle. Orzechy sparzamy,
    obieramy i siekamy. Mięso
    mielimy, dodajemy pieczarki,
    orzechy, chrzan i jajko, doprawiamy
    do smaku. Mieszamy.
    W schabie nacinamy kieszeń, wkładamy farsz. Mięso spinamy.
    Obtaczamy w mące i obsmażamy
    na smalcu. Przekładamy
    do brytfanny, skrapiamy
    wodą, wlewamy tłuszcz ze smażenia
    i pieczemy ok. 80 minut
    w temperaturze 220 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy