1 kg schabu bez kosci
200 gr pieczarek
100 gr sera zoltego
6 plastrow boczku wedzonego
pietruszka
sol,pieprz
maslo do pieczarek
2 marchewki
pomidorki koktajlowe
patyczki do szaszlykow
rekaw do pieczenia
Schab z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Osuszony schab nacinamy w odstepach okolo 1cm (na szerokosc)nie do konca ,maja wyjsc tzw.kieszonki.Solimy i odstawiamy do lodowki na okolo 1 godzine.W miedyczasie kroimy pieczarki na grube plastry i dusimy na masle okolo 15',gotowe mieszamy z pietruszka i serem zoltym pokrojonym w kostke,takim farszem wypelniamy kieszonki schabu i na wierzch kazdej dajemy plaster boczku.Mieso spinamy patyczkami do szaszlykow i wkladamy do rekawa do pieczenia z dodatkiem pomidorkow koktajlowych i marchewka pokrojana na kawalki.Pieczemy 50 ' w 180° po tym czasie rozcinamy rekaw i pieczemy jeszcze 10' Schab kroimy na plastry w miejscu naciecia.
Porady
Upieczone mieso mozna pokroic wzdluz(jak na zdjeciu)a nie w miejscu naciecia kieszonek,wowczas ciekawie wyglada.
Komentarze