Schab z pistacjami i owocami

0 (0 ocen)

Wyśmienita, kolorowa przystawka, którą można podać z sosem tatarskim lub zalać galaretą. Obie wersje doskonale się prezentują i tak też smakują.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    4 ząbki czosnku
    3-4 suszone morele
    4-5 suszonych śliwek
    1 łyżka wyłuskanych pistacji
    przyprawy:
    sól, pieprz, suszona papryczka chili lub papryka ostra w proszku, pomidory suszone z bazylią i czosnkiem, lubczyk
    mąka do obtoczenia
    olej do przysmażenia
    do dekoracji:
    1 jajko ugotowane na twardo
    pomidor
    brzoskwinie z puszki
    natka pietruszki
    worek lub rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Pieczeń Przystawki

Schab z pistacjami i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ffwfxb 1. Schab umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, ostrym nożem nacinać dość głęboko, szpikować słupkami moreli i śliwek, oraz pistacjami w całości.
  • image-25w4c0y 2. Naszpikowany schab natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i obficie posypać przyprawami, mniej papryczką chili.
  • image-1hke2g0 3. Tak przygotowany schab lekko obtoczyć w mące i przysmażyć na oleju.
  • image-2893o3c 4. Jeszcze gorący umieścić w worku do pieczenia, wlać 3/4 szklanki ciepłej wody, worek zamknąć i ponakłuwać górę.
    Wstawić go gorącego piekarnika, piec ok. 1 godziny w 180 stopniach.
  • image-2bn13i4 5. Po upieczeniu schab pozostawić w worku aż do ostudzenia .
    Kroić na zimno.

Porady

Tak przyrządzony schab doskonale smakuje również w galarecie, wówczas należy go zalać przestudzoną, wcześniej przygotowaną żelatyną z przyprawami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować