Schab faszerowany suszoną śliwką, morelą i fetą. Wyborna, smakowita pieczeń w sam raz na niedzielny obiad lub świąteczne spotkania. Polecam :)
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
100g fety
po 10 szt suszonych śliwek i moreli
2 ząbki czosnku
słodka i ostra mielona papryka
3/4 szklanki naparu z mocnej herbaty
łyżeczka rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
sól, pieprz
olej do smażenia
Schab z trójbarwnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, rozbić tak, by tworzyło jak największy płat (księgę). W mięso wetrzeć przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą mieloną papryką. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 2 godz.
2.Śliwki i morele zalać naparem z herbaty i rumem, odstawić na godzinę. Osuszyć.
3.Na płacie mięsa rozłożyć od krótszego boku: pokrojoną w kostkę fetę, morelę i śliwki. Zwinąć ciasno w roladę, spiąć wykałaczkami lub użyć nici kuchennych.
4.Tak przygotowaną roladę podsmażyć krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju.
5.Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w formie żaroodpornej przez 90 minut w 180 st.(10 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, przyrumienić mięso, polewając je sosem, który się wytworzył). Po upieczeniu, pozostawić chwilę, by odpoczęło, po czym wyjąć wykałaczki lub usunąć nici kuchenne.
6.Pokroić w plastry, podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze