Schab zapiekany z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem i opruszam solą i pieprzem. Pieczarki gotuję i studzę, następnie drobniutko siekam. Ząbek czosnku przeciskam przez praskę i razemz pieczarkami podsmażam na oleju. Marchewki ścieram na tarce o średnich oczkach. Kotlety układam na blasze, na nie wykładam pieczarki, a następnie startą marchewkę. Na każdego kotleta nakładam po łyżce majonezu. W rondelku podsmażam na maśle rozgnieciony ząbek czosnku, dodaję wodę, ketchup i przyprawy: paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Zagotowuję. Do naczynia żaroodpornego wsypuję suchy ryż i zalewam go zalewą. Wszystko razem wstawiam do piekarnika na około 40 minut. w temp. 180 st. Dekoruję świeżą bazylią.
Komentarze