Schab zapiekany z ryżem

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo łatwe i smaczne danie. Polecam serdecznie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu;
    ryż 1 torebka
    pieczarki 20 dag
    marchew 2 sztuki

    składnik podstawowy dodatkowy;
    schab 2 kotlety

    składniki robocze:
    2 łyżki oleju
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    2,5 szklanki wody
    2 łyżki masła
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    łyżeczka słodkiej papryki

    dekoracja;
    listki bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Schab zapiekany z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem i opruszam solą i pieprzem. Pieczarki gotuję i studzę, następnie drobniutko siekam. Ząbek czosnku przeciskam przez praskę i razemz pieczarkami podsmażam na oleju. Marchewki ścieram na tarce o średnich oczkach. Kotlety układam na blasze, na nie wykładam pieczarki, a następnie startą marchewkę. Na każdego kotleta nakładam po łyżce majonezu. W rondelku podsmażam na maśle rozgnieciony ząbek czosnku, dodaję wodę, ketchup i przyprawy: paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Zagotowuję. Do naczynia żaroodpornego wsypuję suchy ryż i zalewam go zalewą. Wszystko razem wstawiam do piekarnika na około 40 minut. w temp. 180 st. Dekoruję świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marchewka Mięso Pieczarki Ryż Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować