Schab zapiekany ze szpinakiem, mozarellą oraz orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

Schab przygotowany w ten sposób jest bardzo soczysty, to zasługa szpinakowej kołderki.

Składniki:

  • 4 plastry schabu

    10 dag szpinaku świeżego

    1 cebula.

    sól, pieprz

    1 kulka mozzarelli

    3 ząbki czosnku

    3 łyżki oleju

    kilka orzechów włoskich

Schab zapiekany ze szpinakiem, mozarellą oraz orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy starty czosnek oraz posiekany szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy aż cała woda wyparuje.

    Schab myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Obsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano.

    Ser kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi orzechami. Zapiekamy aż ser się rozpuści.

    Podajemy z ziemniakami i surówką lub samą surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy