Schab ze śliwką i morelą w galarecie

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Pyszna przystawka w galarecie

  • 30 min

Składniki:

  • schab bez kości - 1 kg
    śliwki suszone bez pestek - 100 g
    morele suszone -100 g
    sól i pieprz do smaku
    mrożone masło- 0,5 kostki
    cytryna do dekoracji - 1 szt
    wywar mięsny - 1,5 szkl
    żelatyna - 3 łyżeczki
    DEKORACJA
    sałata liście
    papryka czerwona świeża
    por liście
    pietruszka gałązka
    ogórek świeży
    cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab ze śliwką i morelą w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć w ciepłej wodzie, osączyć.
    Schab opłukać, osuszyć.
    Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć śliwki.
    Na koniec otwór spiąć wykałaczkami. Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła.
    Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem.
    Mięso ostudzić i pokroić w plastry.
    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając.
    Następnie wywar ostudzić.
    Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować