schab bez kości - 1 kg
śliwki suszone bez pestek - 100 g
morele suszone -100 g
sól i pieprz do smaku
mrożone masło- 0,5 kostki
cytryna do dekoracji - 1 szt
wywar mięsny - 1,5 szkl
żelatyna - 3 łyżeczki
DEKORACJA
sałata liście
papryka czerwona świeża
por liście
pietruszka gałązka
ogórek świeży
cytryna
Schab ze śliwką i morelą w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć w ciepłej wodzie, osączyć.
Schab opłukać, osuszyć.
Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć śliwki.
Na koniec otwór spiąć wykałaczkami. Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła.
Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem.
Mięso ostudzić i pokroić w plastry.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając.
Następnie wywar ostudzić.
Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować. Wstawić do lodówki.
Komentarze