Schab ze śliwką w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, nożem zrobić kieszeń w środku schabu i nadziać śliwkami. Następnie natrzeć majerankiem , solą , pieprzem i olejem .Odstawić na 2 godziny
Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki .wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać wodą i piec w temperaturze 170 stC około 1,5 godz. Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem, by nie było suche .
Mięso ostudzić. Sos z pieczeni odtłuścić .Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie .
Do garnka wlać sos z pieczeni ,uzupełnić przegotowaną wodą do 1 litra , zagotować i dodać rozpuszczoną żelatynę, doprawić solą i pieprzem.
Schab pokroić w plastry i zalać tężejącą galaretą.
Porady
Zamiast śliwką można nadziać schab morelami suszonymi
Komentarze