Aby danie mięsne miało fantastyczny smak i wygląd wystarczy trochę czasu i odrobina kulinarnego zamiłowania. Takie mięso wieprzowe to wymarzony sposób na niedzielny obiad. Przekonacie się,że szpinak może smakować doskonale!
1 godz. 30 min
Składniki:
Około 1,5 kg kawałek schabu bez kości,
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Kilka łyżek ostrej musztardy
Szklanka rozdrobnionego rozmrożonego szpinaku lub świeżego
2-3 ząbki czosnku
Łyżka serka topionego
Około pół szklanki startego sera żółtego
Białko
Ostra i słodka papryka w proszku
Sól, pieprz
olej
Schab ze szpinakowymi rowkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Schab umyj, osusz i zrób 3 nacięcia na około 2-3 cm, tak aby tworzyły rowki. Mięso dokładnie natrzyj przyprawą do mięsa wieprzowego i posmaruj musztardą. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
2.Przygotuj pastę szpinakową. Szpinak przesmaż uduś chwilę na odrobinie oleju. Dodaj serek topiony i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw masę do przestudzenia. Gdy ostygnie dodaj do niego ser żółty oraz obite białko. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
3.Masą szpinakową wypełnij nacięcia w mięsie. Następnie całość owiń folią aluminiową. Piecz około 1,5 h w temperaturze 180 stopni.
Komentarze