SCHAB SUSZONY W WŁOSKIM STYLU - SMAKU

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 420 godz.
  • Więcej niż 10 osób

pyszna domowa wędlina

  • 420 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 – 1,5 kg schabu
    Sól
    Cukier
    ½ opakowania suszonej cebuli
    1 łyżka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczki pieprzu Cayenne
    1 łyżeczka suszonych pomidorów
    ½ opakowania oregano
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Dodatki Wędliny Szynki

Schab suszony w włoskim stylu - smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wisi sobie i dojrzewa 1. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Osuszony schab nacieramy dokładnie solą , przekładamy do miski lub keksówki i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach z miski wylewamy wodę, która wyciekła z mięsa, schab płuczemy z nadmiaru soli, osuszamy i obtaczamy dokładnie w cukrze, po czym wkładamy go z powrotem do lodówki na 24 godziny. Ponownie odlewamy nadmiar wody, jeśli jest taka konieczność tzn. jeśli nadal z mięsa wychodzi dużo wody czynności powtarzamy. Jeśli jednak wody w mięsie prawie już nie ma obtaczamy je w mieszance przygotowanej z suszonej cebuli i pomidorów, papryk i oregano. Tak przyprawione mięso wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
    Po tym czasie mięso przekładamy do podkolanówki, zawiązujemy ją dokładnie i mięso wieszamy w przewiewnym suchym miejscu na okres około 6-14 dni.
  • gotowy do rozkrojenia 2. Po tym okresie mięso będzie gotowe do zajadania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować