Schab suszony w włoskim stylu - smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Osuszony schab nacieramy dokładnie solą , przekładamy do miski lub keksówki i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach z miski wylewamy wodę, która wyciekła z mięsa, schab płuczemy z nadmiaru soli, osuszamy i obtaczamy dokładnie w cukrze, po czym wkładamy go z powrotem do lodówki na 24 godziny. Ponownie odlewamy nadmiar wody, jeśli jest taka konieczność tzn. jeśli nadal z mięsa wychodzi dużo wody czynności powtarzamy. Jeśli jednak wody w mięsie prawie już nie ma obtaczamy je w mieszance przygotowanej z suszonej cebuli i pomidorów, papryk i oregano. Tak przyprawione mięso wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie mięso przekładamy do podkolanówki, zawiązujemy ją dokładnie i mięso wieszamy w przewiewnym suchym miejscu na okres około 6-14 dni.
2.Po tym okresie mięso będzie gotowe do zajadania.
Komentarze