Kruche paseczki schabu uduszone z porem, marchewką i cukinią. Pyszne!
Składniki:
350 g schabu w plastrach
100 g białej części pora (po oczyszczeniu)
1 duża marchew (ok. 200 g)
1/2 cukinii (ok. 150 g)
2 łyżki oleju
1 łyżka skrobi kukurydzianej
sól
pieprz
posiekany koperek
Schab duszony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora płuczemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na połowy, a następnie w wąskie paseczki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię płuczemy, osuszamy i kroimy w słupki.
2.Plastry schabu rozbijamy i kroimy w paski. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, lekko solimy, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy 5 minut pod przykryciem.
3.Do mięsa dodajemy rozdrobnione warzywa, mieszamy i dusimy pod przykryciem 15 minut. Skrobię kukurydzianą rozprowadzamy w 2/3 szklanki wody i dodajemy do schabu z warzywami, zagotowujemy mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.Schab podajemy z ryżem, ewentualnie z ziemniakami. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Porady
Skrobię kukurydzianą można zastąpić mąką kukurydzianą lub skrobią ziemniaczaną.
Komentarze