Przepyszne i soczyste mięso, które zachwyci gości.
2 godz.
Składniki:
ok 1 kg schabu,
3/4 łyżki soli,
łyżeczka majeranku,
łyżeczka czosnku granulowanego,
łyżeczka czerwonej ostrej lub słodkiej papryki,
pieprz,
przyprawa do mięsa wieprzowego.
Schab dziesięciominutowy gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie szykujemy zalewę - wlewamy do garnka wodę i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Schab krótko obsmażamy na oleju rzepakowym.
Mięso wkładamy do wody i od momentu zagotowania gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy garnek wraz z zalewą i schabem do lodówki, np na noc. Następnego dnia powtórnie gotujemy nasz schab około 10 minut (w tej samej zalewie). Po przestudzeniu mięsko wyjmujemy. Schab najlepiej smakuje następnego dnia. Można go także podpiec przez ok. 30 minut w piekarniku, lekko podlewając zalewą (podpiekanie to opcja dla tych, którzy lubią bardziej suche mięso).
Komentarze