Schab faszerowany oliwkami i pomidorami suszonymi

4.5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo lubię pieczony schab, dlatego staram się wymyślać do niego ciekawy farsz, by rodzinie smakowało :)

Składniki:

  • 1,20 kg schabu bez kości
    100g pomidorów suszonych
    100g oliwek zielonych

    marynata:5 łyżek oleju rzepakowego
    2 łyżki miodu płynnego
    2 łyżki musztardy
    2 ząbki czosnku
    papryka mielona słodka
    majeranek
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Schab faszerowany oliwkami i pomidorami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć osuszyć. Naciąć wzdłuż w trzech miejscach na głębokość ok.6 cm. Wszystkie składniki na marynatę połączyć i dokładnie natrzeć mięso (również w nacięciach). Przykryć i odstawić do lodówki na min.3-4 godz.
  • w nacięcia powkładaj oliwki i pomidorki 2. Pomidorki suszone i oliwki osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać ze sobą. Nafaszerować nimi przecięcia w mięsie i ciasno związać nićmi kuchennymi.
  • przed pieczeniem 3. Następnie tak przygotowany schab włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok.90 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozchylić rękaw, by mięso zrumieniło się. Podawać pokrojone w plastry z ziemniakami i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Olej Suszone pomidory Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować