Schab faszerowany szpinakiem,papryką i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, ( nie do końca ) by tworzyło "księgę". Następnie roztrzepać, oprószyć z jednej i drugiej strony solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami. Wstawić na ok.3 godz.w chłodne miejsce,
2.Szpinak opłukać, przełożyć na patelnię. Odparować razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową. Ostudzić. Kawałki papryk osączyć z zalewy, serek pokroić na plasterki.
3.Na płacie mięsa rozłożyć szpinak, serek a na wierzchu papryki. Zwinąć w roladę i związać nićmi kuchennymi.
4.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć roladę z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rękawa kuchennego i piec ok.90 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć papier, by mięso się ładnie zrumieniło. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze