Schab herbaciany wędzony w patelni

4.5 (156 ocen)

pyszny wędzony domowym sposobem schabik

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości
    Marynata :
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    3 łyżki marynaty do mięs teriyaki
    Kikkoman
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    Do wędzenia :
    4 łyżeczki czarnej herbaty liściastej Earl Grey
    1/4 szk białego ryżu
    1 łyżeczka cukru trzcinowego Demerara
    kilka ziaren jałowca
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab herbaciany wędzony w patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotwana patelnia do wędzenia 1. Schab umyć, osuszyć.
    Składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią schab.
    Potem umieścić go np. w naczyniu próżniowym na kilka godzin.
    Gdy schab się zamarynuje przygotować głęboką patelnię, folię aluminiową i pokrywkę.
    Dno patelni wyłożyć dwoma warstwami folii, pokrywkę także owinąć folią.
    Składniki do wędzenia wymieszać, wsypać na dno patelni.
    Następnie z patyczków do szaszłyków zrobić kratkę do wędzenia ( ja mam metalową okrągłą kratkę ale średnica była za duża, więc jak ktoś ma odpowiednią to może jej użyć ).
  • schab na wędzarni 2. Rozgrzać patelnię a potem położyć na kratce mięso, przykryć szczelnie pokrywką i zostawić na dużym ogniu 5 minut.
  • wędzenie 3. Po tym czasie zmniejszyć ogień i tak wędzić schab 60 -70 minut w zależności od grubości schabu.
    Po uwędzeniu zostawić jeszcze pod przykryciem na jakiś czas a potem przełożyć na talerz.
    Kroić gdy wystygnie i podawać zamiast wędliny do pieczywa.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować