Schab na kanapki z szynkowara

5 (202 ocen)

Bardzo smaczne i delikatne mięsko, idealne jako wędlina na kanapki lub składnik domowych sałatek. Pomysł znalazłam u Gatity

Składniki:

  • 200 g wody
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki soli peklującej
    2 łyżeczki żelatyny
    700 g schabu
Wystaw ocenę:

5 (202 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Wędliny

Schab na kanapki z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wlać wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy, przykryć pokrywką i gotować 15 minut.

    W miseczce wymieszać paprykę, cukier puder, sól i żelatynę. Wsypać jednym ruchem do zalewy, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić.

    Do szynkowara włożyć woreczek odporny na temperaturę, wlać troszkę zalewy na dno, włożyć oczyszczone i umyte mięso w kawałku, zalać zalewą, zawiązać woreczek, zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 2 doby.

    Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z wodą, parzyć 2 godziny w 80 stopniach. Wyjąć, wystudzić, schować na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Liść laurowy Schab Wędlina Ziele angielskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować