Schab nadziewany ananasem

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Nigdy wcześniej nie robiłam nadziewanego mięsa, jakoś nie zainteresowały mnie przepisy które przeglądałam. Postanowiłam wykorzystać to co akurat miałam w lodówce i wyszło pysznie:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • schab 1,5 kg
    puszka ananasów w plastrach
    masło - 3 łyżki
    bazylia
    majeranek
    papryka słodka
    oliwa
    sól
    pieprz
    mąka - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab nadziewany ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab posypujemy papryką, bazylią, majerankiem, solą i pieprzem. Polewamy oliwą, rozcieramy równomiernie po całym mięsie i wklepujemy. Odstawiamy na 2h do lodówki. Plastry ananasa kroimy w kawałki.
  • 2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Mięso wyjmujemy z lodówki. Długim nożem robimy w schabie nacięcie, faszerujemy połową ananasa.
  • 3. Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę, zrumieniamy mięso z każdej strony.
    Pozostałą część ananasa wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy podsmażony schab a na nim układamy kilka kawałków masła. Wlewamy około połowę soku z puszki ananasa, zamykamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 1godz 30min.
  • 4. Upieczony schab wyjmujemy i kroimy w plastry, sos z kawałkami ananasa przelewamy do miseczki i zagęszczamy mąką, polewamy schab i gotowe. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Podsmażając mięso nie ruszamy go na patelni, z każdej strony wystarczy 3-4min, w ten sposób zostanie soczyste w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować