Kuszące i smaczne połączenie smaków,schab idealne sprawdzi się na świąteczny obiad,ale również można go podać na zimno z pikantnym sosem.
60 min
Składniki:
6 grubych plastrów schabu
2 liście włoskiej kapusty
150 g pieczarek
cebula
2 duże plastry szynki
4 plastry żółtego sera
po kawałku zielonej,czerwonej i pomarańczowej papryki
50 g sera pleśniowego
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
olej
Schab nadziewany różnościami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu umyć,osuszyć i cienko rozbić,opruszyć z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić,obraną i posiekaną cebulę,zeszklić,następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki,smażyć kilka minut,aż grzyby zmiękną,ostudzić,doprawić do smaku solą i pieprzem.
Liście kapusty umyć,usunąć zgrubiałe części i wrzucić na osolony wrzątek na minut,wyjąć,osuszyć.
Papryki umyć.osuszyć i pokroić w słupki,a ser pleśniowy na plastry.
2.Na dwóch rozbitych plastrach schabu ułożyć po liściu kapusty włoskiej i porcji pieczarek,zwinąć w roladki.
Na następnych dwóch plastrach mięsa ułożyć plastry szynki i sera żółtego,zwinąć w roladki.
Na ostatnich dwóch plastrach schabu ułożyć słupki papryki i plasry sera pleśniowego,zwinąć w roladki.
3.Gotowe roladki ułożyć naprzemiennie obok siebie na kształt dużej rolady,ściśle obwiązać nicią kuchenną,po wierzchu posypać słodką i ostrą papryką.
Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju,włożyć gotową roladę,przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 60-70 minut.
Przed końcem pieczenia roladę odkryć i polewać powstałym,aby się przyrumieniła.
Komentarze