Schab parzony z sosem z zielonego pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy
go solą i pieprzem. Schab musi być mocno osolony i pokryty pieprzem. Po
tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym
czasie w duzym garnku nalewamy tyle wody, aby włozony schab był cały
zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być
mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedy
to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody gotujemy 5 minut.
Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej wody.
Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 4 minuty gotując. Po tym czasie
wyjmujemy , kroimy w plastry, podajemy na gorąco polane sosem na ciepło.
sos: masło rozpuszczamy, dodajemy
śmietanę rozmieszaną w gorącym bulionie, mieszamy, dokładamy
rozgnieciony zielony pieprz, mieszamy. Na koniec zagęszczamy mąką.
Komentarze