Schab pieczony w mleku z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso nacieramy przyprawami i ziołami. Układamy je w naczyniu do zapiekania, najlepiej żeliwnym. Główki czosnku ścinamy z wierzchu i układamy przy mięsie. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie nacieramy je solą. Tak przygotowane ziemniaki układamy przy mięsie. Dodajemy świeże chili, liście laurowe i ziele angielskie. Na wierchu mięsa układamy gałązkę tymianku.
2.Tak przygotowane mięso i ziemniaki zalewamy mlekiem. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 200 stopni C, po osiągnięciu tej temperatury pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy do 150 stopni C i pieczemy przez 2 godziny.
3.Porcje ziemniaków i mięsa układamy na talerzach i posypujemy ulubionymi ziołami np. koperkiem, lubczykiem i tymiankiem. Podajemy z ulubioną sałatką lub jarzynką.
Komentarze