Schab pieczony w mleku z ziemniakami

4.5 (161 ocen)

Soczyste i kruche mięso podane z pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    majeranek
    lubczyk
    swieży tymianek
    świeża papryczka chili
    3-4 ziela angielskie
    3 liście laurowe
    2 główki czosnku
    1,5 litra mleka
    1 kg ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab pieczony w mleku z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00qkqxj 1. Mięso nacieramy przyprawami i ziołami. Układamy je w naczyniu do zapiekania, najlepiej żeliwnym. Główki czosnku ścinamy z wierzchu i układamy przy mięsie. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie nacieramy je solą. Tak przygotowane ziemniaki układamy przy mięsie. Dodajemy świeże chili, liście laurowe i ziele angielskie. Na wierchu mięsa układamy gałązkę tymianku.
  • 2. Tak przygotowane mięso i ziemniaki zalewamy mlekiem. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 200 stopni C, po osiągnięciu tej temperatury pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy do 150 stopni C i pieczemy przez 2 godziny.
  • image-0pjrrvn 3. Porcje ziemniaków i mięsa układamy na talerzach i posypujemy ulubionymi ziołami np. koperkiem, lubczykiem i tymiankiem. Podajemy z ulubioną sałatką lub jarzynką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować