Schab pieczony w cebuli i marchewce

4.5 (182 ocen)

Kruchy i mięciutki schab, otulony cebulą i marchewką w śmietanie. Polecam na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 500 g schabu
    3 cebule
    1 marchew
    Pieprz młotkowany z kolendrą
    Przyprawa do wieprzowiny
    Ostra czerwona papryka
    3 łyżki śmietany 18%
    0,5 szklanki bulionu
    Sól
    Pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Schab pieczony w cebuli i marchewce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-193b35a 1. Schab kroimy w plastry (około 1,5 cm). Nacieramy dokładnie przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką, pieprzem młotkowanym z kolendrą. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • image-1e20drw 2. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy.
  • image-1uab84r 3. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Pod koniec możemy zdjąć folię aby mięso się zarumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować