Soczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Idealny do ziemniaczków i surówki. Rękaw foliowy zabezpiecza przed odparowaniem wilgoci z mięsa i powoduje, że schab nie jest suchy.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
Suszony majeranek
5-10 ząbków czosnku
Sól
Schab pieczony z czosnkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, wyciąć żyłki i tłuszcz. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Po czym patrzeć mięso solą i czosnkiem oraz posypać majerankiem. Mięso pozostawić w lodowce minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 60-80 min w 180-200 stopniach.
2.Mięso powinno zarumienić się z wierzchu, w trakcie pieczenie możemy go obrócić na drugą stronę, by zarumieniło się równomiernie. Przed podaniem przecinamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek, kroimy i polewamy sosem.
Komentarze