Schab pieczony z czosnkiem i majerankiem

4.48 (151 ocen)

Soczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Idealny do ziemniaczków i surówki. Rękaw foliowy zabezpiecza przed odparowaniem wilgoci z mięsa i powoduje, że schab nie jest suchy.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    Suszony majeranek
    5-10 ząbków czosnku
    Sól
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Schab pieczony z czosnkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, wyciąć żyłki i tłuszcz. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Po czym patrzeć mięso solą i czosnkiem oraz posypać majerankiem. Mięso pozostawić w lodowce minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 60-80 min w 180-200 stopniach.
  • 2. Mięso powinno zarumienić się z wierzchu, w trakcie pieczenie możemy go obrócić na drugą stronę, by zarumieniło się równomiernie. Przed podaniem przecinamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek, kroimy i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować