Pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Soczyste, delikatne, pyszne mięso, z równie smakowitym sosem. Można jeść je zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
ok. 1 kg schabu
15 dag suszonych śliwek
tłuszcz
mąka do oproszenia mięsa
sól
zielenina
Schab pieczony z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłukać, osuszyć, oprószyć solą i mąką. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać tłuszcz ze smażenia i około 5 łyżek wody.
2.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60-90 minut, często podlewając sosem. Gdy schab będzie na pół miękki, wyłożyć wokół niego opłukane śliwki. Całość piec dalej, skrapiając so jakiś czas wodą. Śliwki w czasie pieczenia pęcznieją. Gdy schab będzie miękki, wyjąć. Lekko przestudzony pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na półmisku, polać sosem, udekorować śliwkami.
Komentarze