Schab pieczony z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: schab opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na rumiany kolor. Przenieść do naczynia do pieczenia, oprószyć kminkiem, dodać cebulę pokrojoną w krążki, tłuszcz ze smażenia, 2-3 łyżki wody. Piec około 1 godziny, często obracając mięso w temp. 170 stopni. Następnie dodać obrane ziemniaki, oprószone solą, całość piec jeszcze około 30 minut. W czasie pieczenia ziemniaki często polewać tłuszczem. Upieczony schab obłożyć na wierzchu duszoną cebulą z pieczenia, polać powstałym sosem, pokroić na grubsze plastry, obłożyć upieczonymi ziemniakami, oprószonymi koperkiem. Danie podawać najlepiej z surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze