Schab pieczony z ziemniakami

4.5 (177 ocen)

  • 25 min

Takie danie jednogarnkowe -prosto z piekarnika. Sycące danie na chłodne zimowe dni. Upieczony schab jest delikatny i soczysty.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    60 dag schabu bez kości
    3 łyżki oleju
    2 łyżki mąki
    2 cebule
    Sól, pieprz, kminek do smaku
    ½ kg średniej wielkości ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab pieczony z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: schab opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na rumiany kolor. Przenieść do naczynia do pieczenia, oprószyć kminkiem, dodać cebulę pokrojoną w krążki, tłuszcz ze smażenia, 2-3 łyżki wody. Piec około 1 godziny, często obracając mięso w temp. 170 stopni. Następnie dodać obrane ziemniaki, oprószone solą, całość piec jeszcze około 30 minut. W czasie pieczenia ziemniaki często polewać tłuszczem. Upieczony schab obłożyć na wierzchu duszoną cebulą z pieczenia, polać powstałym sosem, pokroić na grubsze plastry, obłożyć upieczonymi ziemniakami, oprószonymi koperkiem. Danie podawać najlepiej z surówką z kiszonej kapusty.

Porady

1.do pieczonego schabu można dodać ząbek czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować