Schab Polsko-Włoski

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to pyszna potrawa, pojawiająca się na naszym stole od zawsze:) Delikatny smak schabu uzupełniają grzyby, a pomidory nadają tajemniczego, włoskiego posmaku:) Polecam wszystkim, którzy chcieliby czymś zaskoczyć rodzinę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -0.5 kg schabu bez kości
    -10 dorodnych pieczarek
    -1 cebula(średnia)
    -1 czosnek(ząbek)
    -natka pietruszki
    -pomidory suszone(można użyć gotowej przyprawy)- 10 sztuk
    -olej, majeranek, rozmaryn, pieprz, sól
    -makaron lub ryż

Schab polsko-włoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z olejem wymieszać: łyżeczkę majeranku, łyżeczkę rozmarynu, suszone, posiekane pomidory(bądź przyprawę), rozgnieciony czosnek, natkę pietruszki(sól, pieprz, inne przyprawy-do smaku)
  • 2. Schab delikatnie ponacinać od góry, oblać marynatą, wstawić do lodówki(pod przykryciem)na 45 minut.
  • 3. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojone grzyby. Dusić 20 minut(pod przykryciem). Przyprawić zgodnie z uznaniem.
  • 4. Mięso połączyć z grzybami i cebulą. Przysmażyć, potem dusić pod przykryciem przez godzinę. Podawać z makaronem lub ryżem. SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy